
Meer aandacht voor de patiënt in een videoconsult
Dit gaat over aandacht geven aan je patiënt in een videoconsult. Dan zeg jij natuurlijk meteen; ja dag, als ik dat ga doen….. dan duurt zo’n gesprek wel een uur en die tijd heb ik niet!
Klopt, het lijkt alsof je dan langer bezig bent. Het gekke is dat dit juist niet zo is.
Het is zelfs het tegenovergestelde!
Aandacht maakt dat de patiënt zich gehoord voelt!
Als een patiënt eindelijk tegenover de dokter of de verpleegkundige zit, dan heeft hij voor het eerst in tijden de persoon voor zich die er verstand van heeft. Eindelijk mag hij alles vertellen wat hem dwars zit.
Dus de eerste vraag: “Hoe gaat het met u?” is een hele belangrijke!
Patiënten kunnen op dat moment precies vertellen wat er aan de hand is, wat de klachten zijn, wat erger of minder erg is geworden.
Op dat moment mag jij je luisterhouding aanzetten.
Deze luisterhouding is nog niet zo gemakkelijk. Zorg dat je gezicht ‘aanstaat’. Aanstaan wil zeggen dat je een open en aardig gezicht opzet, dus wenkbrauwen omhoog en mondhoeken omhoog. Niet in een grijns, maar wel in een glimlach ?
Als jij serieus gaat kijken, en dat ga je doen want je wilt niks missen van wat je patiënt zegt, dan denkt de patiënt automatisch: ‘ojee het gaat niet goed met me want de dokter of de verpleegkundige kijkt serieus!’ Dat wil je natuurlijk niet hebben.
Dus een open gezicht is het eerste.
Vervolgens ga je in de luisterstand zitten … rechtop of iets voorover, de schouders recht en rechtop in de stoel zitten. Kijk in de camera! We zijn allemaal geneigd om naar de persoon op het scherm te kijken. Helaas ziet de patiënt dan dat jij naar beneden kijkt, dus kijk in de camera. Knik als je iets begrijpt en frons enigszins met je gezicht als je het niet begrijpt. Door even te fronsen gaat de patiënt meer of beter uitleggen wat hij bedoelt. Dit is al een eerste tip voor het nemen van de leiding in een gesprek
Als je aantekeningen maakt is dat oké, het staat zelfs zeer professioneel. Knik naar de patiënt, draai je hoofd naar je aantekenblad, en blijf knikken. Hierdoor weet de patiënt dat je het begrijpt en dat dit belangrijk is. Kijk tussendoor snel even in de camera.
Doordat je aandacht geeft, voelt de patiënt zich gehoord.
Het voordeel hiervan is dat hij zijn angsten en zijn klachten kan vertellen tegen jou, de professional. Het gevolg is dat hij daarna beter naar je zal luisteren. Als je vragen hebt, zal hij deze ook beter beantwoorden omdat hij weet dat hij ‘gehoord´ wordt. Dit is jouw tijdwinst!
Een wijsgeer en tegenwoordig ook een verzekeringsmaatschappij zegt: alles wat je aandacht geeft groeit. Als jij aandacht geeft aan je patiënt groeit zijn vertrouwen in jou en zal hij sneller genegen zijn om te luisteren en je raad op te volgen.