In balans blijven – mijn uitdagingen

Het is niet gemakkelijk om je werk goed uit te voeren. Er zijn veel onzekerheden en we weten niet waar ons schip zal stranden, of positiever gezegd, naar toe zal varen. Deze tijd geeft veel onzekerheden; bestaat mijn baan straks nog wel? Wat zal er veranderen? Hoe zal de wereld eruit zien? Allemaal vragen waar we geen van allen een antwoord op hebben. 

Wat wel blijft is dat we ons werk zo goed mogelijk blijven doen.  Hoe we dat doen? 

Een aantal dingen popt op als ik denk aan ‘goed en kundig’ je werk blijven doen.

Allereerst, maak voor jezelf een soort van richtlijn hoe je met zaken om wil gaan.

Hoe wil je omgaan met bijvoorbeeld een veranderende situatie, met je collega’s of met je leidinggevende. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? De Stoïcijnen zochten altijd naar de balans tussen ‘moed, matigheid, wijsheid en rechtvaardigheid’. Welke waarden zijn voor jouw belangrijk op je werk? Ook Stephen Covey geeft je vragen om over na te denken. Stel ze jezelf maar eens. Ben voor jezelf benieuwd naar je antwoorden en of je daar tevreden mee bent.

  • Wat wil jij dat jouw medewerkers of collega’s zeggen over jou? 
  • Gedraag jij je al naar de eigenschappen waarover jij wilt dat je medewerkers of collega’s je roemen? 
  • Wat zijn jouw vier belangrijkste waarden in het leven? Op Google kun je gemakkelijk een waardenlijst opzoeken. Kies er dan vier uit waar jij naar wilt leven. Het kan even duren voor je de vier waarden hebt die het allerbelangrijkst voor jou zijn. En stel jezelf de vraag of je dat al doet.
  • Wat zijn je doelen op je werk en hoe kun je deze waarden koppelen aan deze doelen?  

Welke invloed heb je?

Een tweede belangrijk punt is dat jij je, voor jezelf realiseert welke invloed je hebt op je omgeving. Stephen Covey, maakt hierin een onderscheid tussen invloed en betrokkenheid.

Hij onderscheidt een kleine cirkel van invloed met daaromheen een grote cirkel van betrokkenheid. Wat wil dat zeggen?

De cirkel van invloed is datgene waar je zelf invloed op kan uitoefenen. Bijvoorbeeld sporten. Door te sporten houd je je lichaam gezond en sterk. Een ander voorbeeld is om je voor te nemen om op het werk tijdens vergaderingen een aardig gezicht op te zetten. Op beide zaken heb jij zelf invloed.

De cirkel van betrokkenheid zijn alle zaken die er zijn in je leven waar je geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld het weer of de voorzitter van de vergadering.

Mensen die zich met name richten op de cirkel van betrokkenheid raken op den duur boos, gefrustreerd of  soms zelf ziek. Mensen die proactief omgaan met de cirkel van invloed kunnen deze vergroten en dus iets meer invloed uitoefenen op hun directe omgeving. 

Proactief reageren doe je door:

  • Denken in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden.
  • Af en toe een risico durven nemen en buiten je comfortzone gaan.
  • Doorzetten bij tegenslag

Jouw persoonlijke effectiviteit

Een derde punt is dat je zelf veel kan doen aan je persoonlijke effectiviteit. Persoonlijke effectiviteit is anders omgaan met de tijd die je hebt en om dit ook te communiceren naar je collega’s of medewerkers. 

Een tip die ik meestal geef is: geef je grenzen aan! Geef aan wat jouw prioriteiten zijn. 

‘Nee’ is ook een antwoord. En wat blijkt, als je nee zegt tegen het een, kan je ja zeggen tegen het andere. En dan kun je ook volmondig ja zeggen!

Een goede tip is ook om niet je hele agenda van minuut tot minuut vol te plannen. Zorg dat je voor en na een vergadering tijd vrij plant. Voor de vergadering om voor deze voor te bereiden en er naar toe te gaan en na de vergadering om mail en telefoontjes weg te werken.