Is uw opleidingsbudget al vastgesteld?
Het einde van het jaar nadert en dat is meestal de tijd waarbij de opleidingsbudgetten voor het nieuwe jaar worden vastgesteld. In veel organisaties zal dit tussen de 3 en 5% van de loonsom bedragen.
Mijn eerste tip is om eens te kijken of dat ongeveer klopt voor uw organisatie, team of afdeling? Het zal duidelijk zijn dat kennisintensieve organisaties wat meer moeten investeren dan organisaties met relatief stabiele klanten en producten. Wijkt uw budget fors af van dit percentage, bedenk dan of dit verstandig is. Elke auto heeft onderhoud nodig en uw medewerkers vormen de motor van de organisatie. Als leidinggevende is het mede uw verantwoordelijkheid om de vaardigheden en slagkracht van uw medewerkers te borgen.
De tweede tip is om eens terug te kijken naar de afgelopen twee jaar. Bepaal wie er in uw team geen opleiding heeft gekregen. In veel organisaties is er veel aandacht voor de jongere medewerkers en voor de medewerkers die nog moeten groeien in hun functie. Oudere medewerkers worden stelselmatig vergeten. Zowel de leidinggevende als de oudere medewerker zelf vinden dat wel best. Oudere medewerkers leveren meestal een goede output en ze staan zelf ook niet te trappelen een nieuw kunstje te leren. Toch is stilstand en het gebrek aan verandering het begin van de achteruitgang. Zo vergroten we zelf het probleem van de toenemende vergrijzing. Iemands leeftijd is lang niet altijd het echte probleem. Veel vaardigheden vergrijzen waar je bijstaat. Functieverandering en training van basisvaardigheden zijn beproefde instrumenten om deze vergrijzing tegen te gaan. In ons hoofd zit nog de pensioenleeftijd vanuit het verleden, maar de medewerkers om ons heen blijven al jaren langer doorwerken. Dit is inmiddels een factor om echt rekening mee te houden.
Goed besteden van opleidingsbudgetten
Bij het besteden van opleidingsbudgetten is er niet alleen sprake van “leeftijdsdiscriminatie”, er is ook “functiediscriminatie”. Medewerkers in uitvoerende beroepen worden vaak over het hoofd gezien. Wie van uw telefonistes, helpdeskmedewerkers of verkoopbinnendienst medewerkers heeft er in de laatste drie jaar een training ontvangen op communicatievaardigheden? Trainingen richten zich vaak op de kennis van nieuwe producten of op het gebruik van nieuwe systemen. Natuurlijk is dat nuttig, maar het voorkomt niet de veroudering van communicatieve vaardigheden. Hoe chatten wij met de klanten van nu? Hoe moet je omgaan met klachten nu de consument steeds mondiger wordt? Hoe hanteer je de heftige emoties van een klant zonder jezelf te verliezen.
Wij onderschatten stelselmatig het niveau van communicatieve vaardigheden dat vandaag de dag nodig is in uitvoerende beroepen. De telefoon oppakken en klant te woord staan kan iedereen. Toch? We vergeten dat onze samenleving complexer is geworden, in veel functies krijg je te maken met klanten van diverse pluimage. De een is hoog opgeleid, de ander laaggeletterd. Succesvol zijn in een functie vereist dat je de verbinding kunt maken met de ander. Zo makkelijk is dat niet, zeker niet als de ander een geheel andere achtergrond heeft.
Mijn disclaimer is en blijft; de vaardigheden waarmee u nu een goede boterham verdient vormen geen garantie voor de toekomst.