De Top 5 trainingstrends voor 2018 en verder

Dit zijn de nieuwste trends op trainingsgebied, althans volgens het internet. Na de nodige zoek- en leesuurtjes op het internet heb ik de top 5 kunnen identificeren. Voor mij een noodzakelijke investering om op mijn vakgebied bij te blijven, voor u als lezer handig om snel en efficiënt te weten wat er speelt.

Mijn voorspelling van de top 5:

  1. Microleren
  2. Sociaal leren
  3. AR en VR
  4. De digitale tweeling
  5. Slimme apps

1. Microlearning
Wat is het?
Microlearning is het opdelen van een training in hapklare stukjes om cursisten te trainen zonder een enorme tijdsinvestering. Het is ideaal voor beroepen die een voortdurende training vereisen, maar waar de planning van groepstrainingen erg lastig is. Het kan ook een oplossing zijn voor medewerkers die zo drukbezet zijn, dat bijscholing een te lage prioriteit krijgt. Mijn persoonlijke disclaimer als trainer; de vaardigheden die u vandaag een goed belegde boterham bezorgen zijn geen garantie voor de toekomst.

Microlearning is effectief en wint aan populariteit. We gaan een verschuiving zien van het gebruik van microlearning als hulpmiddel bij het herhalen en onthouden van begrippen, naar een volwaardige methode voor e-Learning.

Hoe kan ik het gebruiken?
Aan de andere kant van de oceaan is SkillPill een hit. Zij bieden de beste passages van managementboeken, video’s en andere bronnen. Leren is op diverse manieren mogelijk, zo kun je een “micro mba opleiding” volgen of snel iets leren over een onderwerp.

2. Sociaal leren
Wat is het?
Samen leren is gezelliger, je stimuleert elkaar en een goede digitale interactie met de docent maakt het efficiënt. Samen online werken aan opdrachten, chatboxen met online coaching, forums voor verdieping voegen waarde toe aan e-learning of aan klassieke opleidingen. Dit is essentieel, omdat mensen meer succes hebben wanneer ze werken en leren in groepsverband.

Hoewel een aantal trainingen nog individueel worden gevolgd, komen er steeds meer systemen op de markt die sociale interactie bieden, en ze zijn niet moeilijk te vinden.

Let wel goed op de kwaliteit van de oplossing, het moet makkelijk werken en het moet daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Als je de enige cursist bent op een forum of chatbox zal het niet gaan werken.

3. AR en VR
Wat is het?
De toekomst is gaaf! Met 3d beelden leren is een ervaring op zich. Maar serieus; argumented reality en virtual reality zijn geavanceerde technologieën en het zal snel duidelijk worden hoe handig de toepassingen zijn. Dit zowel binnen het onderwijs als bedrijfstrainingen.

In plaats van video’s te bekijken of te lezen over een situatie, kun je cursisten binnenkort in rollenspellen plaatsen waar ze hands-on ervaring opdoen zonder risico’s of gevaren. Als ervaring de beste leraar is, beloof ik AR en VR een goede toekomst.

Hoe kan ik het gebruiken?
Het is nog even afwachten tot de technologie volwassen wordt en betaalbaar wordt. Er zijn al enkele gedurfde trainers die het daadwerkelijk gebruiken. Nog even en veel organisaties gebruiken een VR-klaslokaal.

4. De digitale tweeling
Wat is het?
Een digitale tweeling verwijst naar een technologie met zowel een digitale component als een fysieke component. Ze maken deel uit van het internet der dingen, voor alledaagse voorwerpen. In het bedrijfsleven worden digitale tweelingen gebruikt voor het leren bedienen van machines en gespecialiseerde hulpmiddelen. Stel je beschikt over apparatuur die alles registreert, van hoe lang het een stagiair kost om de juiste knoppen te vinden tot de fouten die ze onderweg hebben gemaakt. Deze input is van grote waarde voor de trainer.

Hoe kan ik het gebruiken? Ook dit is nog even afwachten. Het is nog niet klaar voor volledige implementatie, maar je kunt je voorbereiden op de digitale tweeling door lesplannen te maken met “wat als” – modules. Dit is vooral handig voor cursisten die door trainingsmodules heenvliegen. Wat als dit apparaat blokkeert? Wat als de klant niet meewerkt? Wat als het programma vastloopt?

De echte toekomst bestaat natuurlijk uit een slimme integratie van de fysieke en digitale tweeling. Apparaat, gebruiksaanwijzing en helpdesk in een.

5. Slimmere apps dan ooit
Wat is het?
Kunstmatige intelligentie heeft invloed op de technologie die we elke dag gebruiken. De snelheid waarmee telefoons en apps slimmer worden is fors toegenomen. Ook trainers hebben veel te winnen bij deze toename. Slimme apps leveren geweldige analyses op iemands vakgebied op. Een abonnement is veelal vereist (bijvoorbeeld Gartner).

Wil je meer weten over de trends of trainingen op jouw afdeling of in jouw organisatie? Kijk dan op www.calyxtraining.nl of bel me (Vera van Kampen) op 06 16244367.