Wet BIG II – zegen of zonde

 

Er is veel te doen over het BIG II wetsvoorstel en de positie van de regieverpleegkundige. Twee artikelen beschrijven de onvrede en het wantrouwen.

Sandra Kleefstra beschrijft in haar blog ‘Wet Big II: hoe ervaring ineens een minpunt wordt’ heel goed de aanloop naar de huidige patstelling. Iedereen startte als leerling verpleegkundige in schaal 39. Door kennis en ervaring kon je doorgroeien naar schaal 40 en als senior verpleegkundige kon je schaal 45 bereiken. “Maar mijn grootste zorg is dat Big II werkgevers de gelegenheid geeft om weer te sleutelen aan onze salarissen.”

Wendy Meerman voorspelt in haar column in de Volkskrant ´Duizenden verpleegkundigen zullen door deze wet hun baan de rug toekeren´ een dreigende ramp. Zij beschrijft perfect hoe zij specialistische medische handelingen straks niet meer mag uitvoeren. “Jongens en meisjes van de hbo-v die ik begeleid op mijn ic-afdeling in hun summiere stages, gaan mij en mijn collega’s straks begeleiden en krijgen de supervisie over en verantwoordelijkheid voor mijn praktisch handelen.”

Inmiddels is de chaos wel compleet. De beroepsvereniging van verpleegkundigen heeft haar steun voor de wet opgeschort.

Graag wil ik vier argumenten toevoegen aan de discussie.

  1. Het voorstel om een regieverpleegkundige te introduceren op de werkvloer is goed doordacht. Ik betwijfel alleen of het kenmerk van een goede regieverpleegkundige iemands opleiding is. Voor een regiefunctie, in welke bedrijfstak dan ook, selecteer je iemand met veel kennis en ervaring. De kandidaat die je zoekt is per definitie meer dan vakbekwaam op alle onderliggende uitvoerende handelingen. Aanvullend zoek je een kandidaat die stressbestendig is, het werk kan overzien en wiens advies geaccepteerd wordt. Meer opleiding maakt iemand niet meer geschikt voor de functie.
  2. Bij Hbo- en WO-opleidingen is het onderwijs in de loop der jaren abstracter en theoretischer geworden. Praktijklessen maken plaats voor e-learning en video’s. Werkgevers klagen regelmatig over de slechte aansluiting met het werkveld. Opleidingen zijn meer dan ooit slechts de basis of de start voor het opdoen van kennis en ervaring op de werkvloer. Het niveau van net afgestudeerden loopt sterk uiteen, ook bij HBO-V.
  3. BIG wetgeving regelt de medische bevoegdheden en koppelt deze aan opleidingseisen. Terecht natuurlijk. Medische handelingen moeten door een deskundig iemand worden uitgevoerd. Goed dat een wet dit regelt. In dit voorstel dreigt de wet andersom te werken; voor je het weet krijgt een ervaren en bekwaam verpleegkundige een beroepsverbod.
  4. De BIG II wet kan indirect werken als een klassieke functiebeschrijving en -waardering voor verpleegkundigen. Niemand wil een klap op zijn hoofd krijgen van een star functiewaarderingssysteem en al helemaal niet als dit verpakt gaat worden als wetswijziging. In het bedrijfsleven is er al jarenlang een trend gaande om prestaties te belonen. Medewerkers willen dat ook. Steeds meer organisaties slagen erin om de beloningsstructuur rechtvaardiger, transparanter en flexibeler te maken. Helaas is beloning van verpleegkundigen de speelbal van de politiek, de minister, sociale partners etc. Alles is tot op het bot geregeld en vastgelegd, maar innovatie en draagvlak bij de verpleegkundigen ontbreekt. De zorgsector heeft nog een slag te maken.

Mijns inziens is de ophef dus terecht. Terug naar de tekentafel dus. Denk nog eens goed na over de noodzaak om de regieverpleegkundige op te nemen in de BIG wetgeving. Het huidige voorstel heeft te veel losse eindjes.

Een ontevreden verpleegkundige zorgt bewust of onbewust voor een boze patiënt. Dit terwijl hospitality op de werkvloer maatschappelijk gezien belangrijker is dan ooit. Nu verzorgen wij graag een hospitality training, maar het paard achter de wagen spannen heeft geen zin.

Vera van Kampen, Wijk bij Duurstede 19-8-2019
Communicatie trainer en eigenaar van Hospitality in de Zorg

Neem ook eens een kijkje bij www.calyxtraining.nl, sterk in telefoontraining, training klantgericht communiceren en helpdesk training.

Bronnen:

  1. Sandra Kleefstra, Nursing 16 juli 2019: https://www.nursing.nl/blog/blog-sandra-wet-big-ii-hoe-veel-ervaring-ineens-een-minpunt-werd/
  2. Wendy Meerman, Volkskrant 14 augustus 2019: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/duizenden-verpleegkundigen-zullen-door-deze-wet-hun-baan-de-rug-toekeren~bb8ba310/